Choď na obsah Choď na menu
 


Ukáž čo vieš a nauč nás

30. 4. 2019

dsc00478.jpg

Dňa 30 apríla sa v starobylom meste Jelšava uskutočnila prehliadka šikovných rúk seniorov okresu Revúca pod názvom „ Ukáž čo vieš a nauč nás“ Na realizácii prehliadky sa spoločne podieľali Predsedníctvo Okresnej rady JDS v Revúcej, ZO JDS v Jelšave a Mesto Jelšava v zastúpení primátorom mesta MVDr. Milanom Kolesárom, s finančnou podporou BBSK
Prehliadku ručných prác, umeleckých a remeselníckych výrobkov otvorila Mária Miklová predsedníčka ZO JDS Jelšava peknými myšlienkami o tvorivosti a aktivite seniorov. Privítala vzácnych hostí, ktorí sa podujatia „ Ukáž čo vieš a nauč nás“ zúčastnili. Primátora Mesta Jelšava a poslanca Banskobystrického samosprávneho kraja MVDr. Milana Kolesára, poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Júliusa Lašana a Ing. Juliusa Buchtu, riaditeľku Základnej školy s materskou
školou Mgr.  Bardoňovú , starostov obcí, ale aj všetkých prítomných seniorov.
K prítomným seniorom sa prihovoril primátor Mesta Jelšava MVDr. Milan Kolesár. Privítal ich na pôde mesta Jelšava , poprial pekný deň a vyjadril potešenie nad bohatou účasťou na podujatí, vyslovil obdiv seniorom za ich zanietenosť a chuť, s ktorou udržujú ľudové tradície. K prítomným hosťom a seniorom sa prihovorili aj prítomní poslanci Ing. Julius Buchta a Ing. Július Lašan.
Kultúrne vystúpenie , ktoré pre seniorov pripravili deti z Materskej a Základnej školy Jelšava pod vedením pani Makróciovej, Galovej a Simanovej spríjemnilo a potešilo účastníkov prehliadky. Nápadité a veselé ukážky tancov a piesní si vyslúžili zaslúžený potlesk .
Po skončení kultúrneho programu nasledovala prehliadka výstavy „ Ukáž čo vieš a nauč nás“, kde svoju zručnosť prezentovali členovia z 15 základných organizácií JDS okresu Revúca, medzi nimi aj naša základnáorganizácia.
Pre potešenie oka sme si tak mohli pozrieť výšivky, háčkované dekorácie, pletené svetre, tašky zhotovené z recyklovaného materiálu, drevené sochy , obrazy , ale aj ochutnať špeciality regiónu ako sú vianočné trubičky, pankúšky , pozrieť si prácu pri zdobení kraslíc, háčkovanie hračiek, zhotovovanie kvetov z papiera a prácu s drevom.
Výstava bola ukážkou krásy, šikovnosti, umeleckej invencie aj remeselného fortieľu seniorov. Jej poslaním sa stala vzájomná výmena skúseností a inšpirácie dobrých nápadov, výtvarných aj remeselníckych techník medzi členmi JDS okresu Revúca. Táto prehliadka je avízo pre ostatnú verejnosť, že seniorský vek nesie v sebe obrovský potenciál umeleckého aj remeselno-majstrovského odkazu.
Podpredsedníčka JDS Zuzana Homoliaková a primátor mesta Jelšava Milan Kolesár vystavovateľom za ich ochotu prezentovať svoje výrobky a za ich obohacujúce nápady v tvorbe odovzdali účastníkov prehliadky „Ukáž čo vieš a nauč nás“ ďakovné listy a kvety.
Ďakujeme mestu Revúca za finančnú podporu ZO JDS Revúca.

Foto : Fabian