Choď na obsah Choď na menu
 


Horčica

2. 6. 2015

Liečivá sila horčice

HorčicaKto by ju nepoznal? Krémová korenina sfarbená do žltohneda, ktorá aj obyčajnému párku dodá chuť delikatesy. Ľudstvo však odpradávna využívalo jej silu na liečenie. Dnes tieto spôsoby patria do kategórie zabudnuté recepty. Škoda. Vráťme sa teda s Dobrou radou späť v čase do dôb zázračných bylinkárov, mastičkárov, ránhojičov  a liečiteľov. Do čias, kedy na liečivý „know-how“ neexistovali autorské práva a predsa boli mnohé receptúry tajné, odovzdávajúce sa z generácie na generáciu ústnym podaním tých najlepších felčiarov.

Na tomto mieste by sa zišlo napísať čosi v zmysle „zázračná receptúra bola 3000 rokov ukrytá v tibetskom kláštore, kde ju starostlivo strážili vybratí mnísi....“ Nič také však nie je pravda (hoci podobný bombastický úvod by článok „predal“). Neodškriepiteľnou pravdou však je, že horčica patrí medzi najstaršie koreniny, ktorými sa ľudstvo liečilo.

Už staroveká čínska medicína, založená na udržiavaní vnútornej rovnováhy medzi dvoma hlavnými silami jin a jang oceňovala schopnosti horčice zlepšiť cirkuláciu energií a to, že svojou výraznou ostrou chuťou, dokázala prehriať organizmus. Pre starovekú indickú gastronomickú medicínu, založenú na význame chutí, bola horčica neoddeliteľnou súčasťou. Mimo povzbudzujúcich účinkov, ktoré zlepšujú funkciu orgánov a metabolizmus, uvádzali vtedajší lekári nespočetné množstvo chorôb, ktoré horčičné zmesi mali liečiť. Rozpätie siahalo od zažívacích problémov a zápchy až po hemoroidy.

Odpradávna sprevádzala horčica aj slovanské národy sprvu len v mletej podobe a po zmiešaní s vínnym octom, vodou a inými koreninami aj v krémovej. V tradičnej ruskej medicíne má svoje stabilné miesto a staroveké liečivá, ku ktorým patrila napríklad horčicová náplasť proti reume a bolestiam kĺbov sa používa dodnes. Poďme sa teda naučiť pripraviť si niekoľko zdraviu prospešných produktov, kde hrá prvé husle horčica.

Bojovník menom Sinapis

Už v antike bola horčica z Ázie žiadanou špecialitou. Napríklad k dusenej zelenine sa drvilo horčičné zrno s hrozienkami a mandľami na pastu. Výsledkom bol nielen kulinársky zážitok, ale tiež zistenie, že horčica pomáha tráviť jedlá oveľa jednoduchšie a pomáha tiež proti nadúvaniu a žalúdočným problémom. Naši predkovia si uvedomili, že horčica obsiahnutá v jedle je dobrá pre žalúdok, rozdelí hrubé jedlo a uvoľní z neho prebytočnú vlhkosť, ktorú odvádza moč. Upokojuje pľúca a uľahčuje nadychovanie a vydychovanie. Horčica vypitá s octom rozbíja kamene. V horúcom bielom víne rozmiešaná pôsobí proti bežným horúčkam. Prvý zachovaný „horčicový“ recept napísal v roku 78 nl. grécky lekár menom Pedanius Discorides.

Samostatne bez prísad sa horčica (lat.Sinapis) užíva napríklad pri bolesti hrdla a kašli. Stačí ju prehĺtať v malých dávkach. Pri bolesti hlavy sa aplikuje na spánky a čelo, pri popáleninách sa inkriminované miesto natrie horčicou, ktorá bolesti utlmí.

Horčičný zábal

Bolia vás kĺby? Máte studené nohy? Kašlete? Pomôže vám pálivý horčicový zábal. Pálivá horčica zmiešaná s pšeničnou múkou v pomere 1:2 a zaliata trochou studenej vody vytvorí kašovitú hmotu. Na postihnuté miesto je potrebné priložiť kus látky. Najlepšie flanel, aby pálivá horčičná zmes nebola v priamom kontakte s kožou. Ďalším kusom látky sa liečivá placka previaže a zábal je hotový. V mieste pôsobenia zvyšuje krvný prietok a tak urýchľuje liečbu. Pokiaľ by bol pálivý zábal nepríjemný, nemalo by sa v ňom pokračovať. Ostrá zmes by mohla popáliť pokožku. Prekrvenie v mieste zábalu zahreje okolitú časť tela, uvoľní stuhnuté svaly, odbúra bolesť kĺbov a navyše pôsobí proti infekciám. Bonusom je boj proti kašľu. Nezáleží, na ktorom mieste tela bude zábal použitý.

Liečivá masť z horčice

Pre niekoho znamená pojem tradičná Ruská medicína predstavu, že všetko sa dá vyliečiť pomocou konzumácie alkoholu. Pre iných je studnicou zabudnutých múdrostí. Jedno je isté. Mnohé hojivé prípravky pochádzajúce z Ruska sa používajú úspešne dodnes. Patrí k nim aj  liečivá masť z horčice. Na jej výrobu potrebujete horčicu, med, jedlú sódu a soľ (všetko zmiešané na kašičku v pomere 1:1:1:1, napríklad po polievkovej lyžici z každej ingrediencie). Ak vás trápi reuma či bolesti kĺbov, naneste túto mastičku na boľavé miesta a jemne ju previažte obväzom, alebo bavlnenou textíliou a nechajte pôsobiť 1 – 2 hodiny minimálne, no odporúča sa celú noc, takže najlepšie je aplikovať ju pred spaním. Už po prvej noci pocítite úľavu. Liečbu opakujte po dobu 4 – 5 dní, potom si dajte týždňovú pauzu.

Horčičný kúpeľ na boľavé nohy

Pripravte si lavór na umývanie nôh a teplú vodu, ktorú zatiaľ necháte poruke vo vedierku. Boľavé chodidlá si dôkladne natrite horčicou tak, ako by ste sa ju snažili vmasírovať do pokožky. Potom si vložte nohy do lavóra bez vody a minimálne 5 minút ich nechajte na suchu, pričom jemne hýbte prstami. Následne zalejte chodidlá teplou vodou a nechajte ich ďalších 5 minút v tomto kúpeli. Voľné oleje v horčici majú taký účinok, že pri aplikovaní sa nahrnie do kože krv a tento účinok sa odborne nazýva - rubefacientný. Takže ak si urobíte horúci kúpeľ nôh, odvedie sa vám do nich krv a tým zmiernite tiež upchatie horných a dolných dýchacích ciest.

Kloktadlo na boľavé hrdlo

Do polovice šálky nalejte horúcu vodu, pridajte polievkovú lyžicu horčice, šťavu z polovice citróna, polievkovú lyžicu (áno, celú lyžicu) soli a lyžicu medu. Dôkladne premiešajte. Zmes nechajte vychladnúť cca 7 – 10 minút. Potom si z nej odpite a kloktajte. Neprehltnite – zmes nechutí, ani nevonia. No po niekoľkých kloktaniach sa vaše hrdlo bude cítiť v oveľa lepšej kondícií.

 

Horčica

 

Uvoľňujúci kúpeľ pre vaše telo

Kúpele v horčici poznala už stará Antika. Príprava je jednoduchá. Pridajte do kúpeľa 4 polievkové lyžice horčice a rovnaké množstvo kúpeľovej soli, ktorú môžete nahradiť jedlou sódou. Ponorte sa do vane. Terapeutické účinky horčice v kombinácií s kúpeľovou soľou (sódou) vás zbaví bolestí svalov, prekrví telo a upokojí organizmus. Po kúpeli telo dôkladne opláchnite od zvyškov horčice a umyte telovým šampónom.

Krém proti bolesti chrbtice

Zmiešajte horčicu s masážnym krémom v pomere 1:2 a natrite boľavú chrbticu. Nechajte 10 minút pôsobiť a potom dôkladne osprchujte.

Bonusy:

Starí Gréci používali horčicu proti vypadávaniu vlasov a „kútom“ na čele. Jednoducho si ju vtierali ku korienkom, alebo na miesta odkiaľ začali vlasy vypadávať. My poznáme aj iné recepty:

Horčica pre rast a bohatosť vlasov

Zmes vznikne zmiešaním polievkovej lyžice horčice s vaječným žĺtkom a citrónovou šťavou. Naneste si ju na vlasy obvyklým spôsobom a nechajte pár minút pôsobiť. Dôkladne opláchnite. Vlasy budú rásť rýchlejšie a vaša hriva bude bujnejšia.

Horčica proti vypadávaniu vlasov

Pridajte horčicu do šampónu na vlasy s extraktom aloe vera. Primiešajte pár kvapiek alkoholu a umývajte si s ním vlasy. Ideálne by bolo, ak by ste aloe pestovali doma. Vtedy stačí rozmixovať trochu dužiny s alkoholom a pridať horčicu a naniesť na vlasy túto zmes.

Zábal na vlasy

Potrebujete len plnotučnú horčicu, ktorú nanesiete na vlasy, zabalíte do uteráka a necháte 30 minút pôsobiť. Potom dôkladne opláchnite. Vaše vlasy sa zbavia mastnoty, budú krásne lesklé a opticky zväčšia svoj objem.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.