Choď na obsah Choď na menu
 


Tajomstvá Bodu dlhovekosti: jednoduchou masážou k zázračným výsledkom

12. 6. 2015

Tajomstvá Bodu dlhovekosti: jednoduchou masážou k zázračným výsledkom

Zu San Li Zu San Li – to je názov jedného z najčastejšie používaných akupunktúrnych bodov zo všetkých na ľudskom tele a určite najviac intenzívne študovaný bod liečenia akupresúrou i terapiou acumoxa. Odstraňovanie zdravotných problémov pomocou masážnych bodov je jedným z najstarších spôsobov liečby na Východe, ktorý má už niekoľko tisíc rokov. Japonská legenda z tohto obdobia hovorí o šťastnom mužovi, ktorému otec prezradil tajomstvo dlhovekosti – každý deň si mal masírovať jeden bod pod kolenom. Syn poslúchol a za svojho dlhého života sa stal svedkom narodení aj úmrtí niekoľkých cisárov. V Japonsku sa tento bod nazýva Bod sto chorôb, v Číne Bod dlhovekosti. Prezradíme vám, kde sa nachádza a naučíme vás ako ho masírovať.

V čínskej medicíne je ľudské telo vnímané ako energetický systém. Preto tu veria, že masážou môže byť ovplyvnená funkčnosť orgánov a tiež energetický tok. Podľa pradávneho učenia má telo človeka 365 akupresúrnych bodov a 12 hlavných meridiánov. Tieto počty nám veľmi pripomínajú dni a mesiace v roku. Akupresúra (masáž založená tlakom prstov na jednotlivé body) na základe učenia o meridiánoch a kanáloch spojených s jednotlivými orgánmi má preukázateľné priam zázračné účinky na naše zdravie a nielen to. Vo východných medicínach je telo považované za viac za energiu, ako za hmotu  a tak má akupresúra blahodarný vplyv nielen na funkčnú činnosť orgánov, ale aj na tok energie, ktorá neustále v nás prúdi.

Zu San Li je bod, ktorému sa dnes budeme venovať. Termín San Li pomenováva systém akupunktúrnych bodov (Li v zmysle napravovať, alebo regulovať) a Zu odkazuje na umiestnenie na nohe. Zu San Li riadi činnosť orgánov v dolnej polovici tela a tiež funkciu miechy v tých častiach, ktoré zodpovedajú za správne fungovanie tráviaceho ústrojenstva, pohlavných orgánov, obličiek a nadobličiek. S pomocou masáže bodov Zu San Li môžete zvýšiť aktivitu nadobličiek, najsilnejších uzlov, ktoré pôsobia ako hlavný obranca ľudského zdravia a sú zodpovedné za vylučovanie adrenalínu v krvi, hydrokortizónu, a ďalších dôležitých hormónov.

Kde tento bod hľadať?

Zu San Li Dnes to už nie je žiadne tajomstvo. Pomôcť s hľadaním vám môžu naše obrázky, alebo návod, ktorý hovorí, že ak si položíme na koleno ruku – na pravé koleno pravú ruku, na ľavé ľavú, približne na konci prostredníka sa nachádza Zu San Li – Bod dlhovekosti, Bod stovky chorôb, ale tiež Xiaqihai. Nahmatáme ho v malej jamke medzi kosťami.

Existuje ešte jeden spôsob, ako ho nájsť. Sadnite si na podlahu, pritlačte nohy k zemi a päty nezdvíhajte. Keď pritiahnete nohy k sebe, nájdete pod kolenami vyvýšené miesto. Nahmatajte najvyšší bod tohto miesta. A potom si môžete sadnúť. Bod, na ktorý ste zatlačili, za zmení na priehlbinku a – áno – ste na správnom mieste. Je to Zu San Li.

Pred začiatkom masáže sa pohodlne posaďte. Nohy musia byť uvoľnené. Dýchajte pokojne a sústreďte myseľ na svoje pocity. Je to stav harmónie, v ktorom  podľa východnej medicíny začína proces hojenia. Masáž Zu San Li má navyše stimulujúci účinok. Masáž robte prstami  prostredníctvom kruhových pohybov v smere hodinových ručičiek s deviatimi opakovaniami na každej nohe. Masáž by mala trvať cca 10 minút so striedaním obidvoch nôh. Následne na týchto bodoch podržte polovice strúčiku cesnaku  po dobu 1-2 hodín, pokým pokožka nesčervená. Cesnak môžete zafixovať v bodoch Zu San Li napríklad jemným ovinutím obväzom.

 To je všetko? Áno všetko. Ak chodievate na lymfatické masáže, všimnite si maséra, ktorý so stopercentnou pravdepodobnosťou bude v určitom momente masírovať práve tento bod.

Čo na masáž Zu San Li povie vaše telo?

Tradičná východná medicína hovorí, že masáž týchto bodov vám pomôže získať dôveru, prekonať stres a napätie, nájsť vnútornú stabilitu. Navyše vďaka nej môžete významne prispieť k liečbe mnohých chorôb, vrátane impotencie, čkania, zápchy, zápalu žalúdka či močovej inkontinencie.

Masáž zároveň zvyšuje imunitu, sa človek stáva zdravým a životaschopným.

Súčasný štandard aplikovania tejto masáže, preskúmaný a uvedený v učebniciach farmakológie a medicíny zameranej na východné náuky hovorí o tom, že Zu San Li utlmuje bolesť žalúdka, distenziu brucha, vracanie, hnačku, úplavicu, zlé trávenie, zápal slepého čreva, ochabnutosť a necitlivosť dolných končatín, opuch, mastitídy , mániodepresívne stavy, epilepsiu, kašeľ, závrat, búšenie srdca a podobne.

Doba masáže bodu Zu San Li výrazne ovplyvňuje pôsobenie na zdravotný problém, ktorý chcete vyriešiť. Najúčinnejšia je hneď ráno a pred obedom a najlepšie výsledky dosiahnete počas novu mesiaca.

- Osem dní po začiatku novu má masáž v dopoludňajších hodinách účinky na posilnenie imunity a zlepšenie funkcií telesných orgánov.

- Pred obedom vplýva na trávenie a zdravú srdcovú činnosť.

- Poobede pôsobí proti stresu, nervozite, podráždenosti, bolestiam hlavy a poruchám spánku.

- Masírovanie bodu vo večerných hodinách vplýva na zlepšenie metabolizmu a tým aj na zníženie hmotnosti približne 400-500 g za týždeň. Nerobte to avšak tesne pred spaním! Mohli by ste si privodiť nespavosť. Pozor – večerné masírovanie sa prevádza PROTI smeru hodinových ručičiek.

Klinický výskum

Zu San Li Moderný klinický výskum Zu San Li sa uberal dvoma smermi. Jedným z nich je liečba bolesti brucha vrátane kŕčov, zvyčajne vznikajúcich v oblasti žalúdka, žlčníka, alebo obličky.   V tomto prípade sa preukázalo, že stimulácia akupunktúrneho bodu má bezprostredný účinok (v priebehu niekoľkých sekúnd alebo minút) a pacienti často pocítia úľavu po jedinej akupresúrnej terapií tohto bodu.   Druhý smer klinického výskumu sa zaoberal liečbou postihnutých imunitných funkcií, najmä nedostatkom leukocytov a zvyšovaním hladiny imunoglobulínu. V tomto prípade sa stimulácia Zu San Li vykonávala denne, obvykle po dobu 10 až 14 dni po sebe  (opakovane niekedy po krátkej prestávke niekoľkých dní).   Jedna zo štúdií v sebe spája tieto dve oblasti záujmu: liečba pacientov s rakovinou, ktorí trpia bolesťou brucha (pacienti s nádorovým ochorením zvyčajne majú zhoršené imunitné funkcie a to buď spontánne alebo v dôsledku lekárskej terapie). Výsledky? Veľmi pozitívne. Nehovoriac o úľave pacientov s akútnym zápalom slepého čreva a trpiacich pooperačnými bolesťami.

Ako je to s dlhovekosťou?

Hovorili sme už o tom, že čínska medicína považuje ľudské telo za energetický systém, ktorý by mal byť v dokonalej rovnováhe, aby slúžil čo najdlhšie. Za 100% činnosť orgánov zodpovedá hlavne tok energie, ktorú síce nevidíme, ale pri jej úbytku či zlému nasmerovaniu sa môžeme cítiť malátni a tiež ochorieť. Keďže masáž Bodu dlhovekosti nie je nič ťažkého a zvládne to každý – vyskúšajte. Veď ako sa hovorí, za skúšku nič nedáte.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.