Choď na obsah Choď na menu
 


Dobošová torta

21. 7. 2015

pravá dobošova torta

Málokto mal v živote šťastie ochutnať pravú Dobošovu tortu. Takú, akú piekli ešte babičky našich babičiek. Tortu s nekonečnými vrstvami, ktoré sa mi, napriek niekoľkoročnej snahe, nikdy nepodarilo úplne spočítať. Zvyčajne preto, že doboška bola fuč skôr, ako som stihla dôjsť ku poslednému plátu.
Ak ste ju nikdy neskúšali, verte mi, stojí za to! Je návyková, úžasná, najlepšia. A tí, ktorí ste už mali tú česť… viem, že vás prehovárať netreba

Budete potrebovať:
na cesto –
15 vajec
300 gramov polohrubej múky
450 gramov kryštálového cukru
a na krém – 
150 gramov čokolády na varenie
700 gramov masla
300 gramov cukru
6 vajec

Pripravte si k tomu všetkému poriadny kus trpezlivosti a môžeme začať
Z ôsmich bielok dôkladne vyšľaháme sneh. Ostatných 7 celých vajec a 8 zvyšných žltkov vymiešame s cukrom do penista. Do zmesi pridáme preosiatu múku a napokon opatrne, jemným premiešavaním pripojíme sneh. A teraz prichádza najťažšia časť toho celého. Vezmite spodok tortovej formy, prípadne iný plech kruhového tvaru, omastite ho a vysypte múkou. Na formu nalejte trošku cesta, rovnomerne ho rozotrite a vytvorte tak pár milimetrov vysoký plát. Šup s ním do rúry na 250°C! Pečte približne tri-štyri minúty a opakujte, až kým sa váKeď budete mať kuchyňu plnú hotových plátov (malo by ich vyjsť viac než 20!  ), je čas na krém. Tradičný obyčajný čokoládový krém. Je potrebné ho miešať ručne, no keď to zvládli toľké generácie pred vami, zvládnete to tiež.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a 100 gramov masla. Čo so zvyškom masla? Vymiešame ho dohladka s cukrom a vajíčkami. Dávame pozor na čokoládu, aby sme ju nenechali nad horúcou parou príliš dlho, ale aby bola krásna lesklá. Keď trochu vychladne, primiešame ju ku zmesi masla, cukru a vajíčok. Naškriabeme posledné kúsky trpezlivosti a miešame, miešame, miešame… tak, aby bol krém krásne hladký a lesklý.
Hurá, dočkali ste sa! Prichádza posledná a zábavnejšia časť  Pláty potierame krémom, ukladáme jeden na druhý. Zvolajte celú rodinu, toto zvládne skutočne každý a ktovie, pomedzi natieranie sa možno dobre porozprávate.
Hotovú tortičku zaťažte na pár desiatok minút niečím ťažkým a potom už dozdobte podľa vlastnej fantázie a chuti! Tradície hlásajú karamel, no prístupná je aj čokoláda, či marcipán.m cesto neminie…

Karamel:

Na malom/strednom ohni za stáleho miešanie roztopíme cukor a miešame kým nebude svetlohnedý.

Teraz sa musí pacovať rýchlo! Na tortový plát nalejeme karamel a rozotrieme. Potom s nezúbkovaným ostrým nožíkom namočeným v masle (potretým maslom) naznačíme budúce rezy (režeme len "gumovitý" karamel na 16ks). Keď karamel trochu vychladne rozrežeme aj cesto podľa naznačenia. Tipy: Nachystajte si aspoň 3 nože potreté maslom. Označte si budúce rezy aj na cesto, keď sa naleje na plát karamel, jemne stmavnú. Okraje môžte potrieť karamelom aj počas krájania. Nemajte obavy z vytečeného karamelu, ten sa veľmi ľahko odstráni.

Nakrájaný vrchný karamelový plát poukladáme na tortu.
 

Tipy: 1. Pokiaľ chcete tortu krémovejšiu pripravte si o 20% viacej krému. 2. Vanilkovú esenciu primiešavajte až k jemne ochladnutému základu krému. 3. Karamel nerežte hneď po naliatí na tortový plát, maslo sa roztopí, karamel sa nalepí na nôž. 4. Najvhodnejší nôž na krájanie karamelu je tvaru Santoku.

Prikladám video prípravy - žiaľ v slovenčine som nenašiel