Choď na obsah Choď na menu
 


Karamelové veterníky

21. 7. 2015
Ingrediencie:
CESTO: 250 ml vody, štipka soli, 50 g masla, 200 g hladkej múky, 4 vajcia, 1 prášok do pečiva. VANILKOVÁ PLNKA: 0,75 l mlieka, 2 1/2 balíčka Zlatého klasu, 190 g masla, 100 g práškového cukru. KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA: 6 PL kryštálového cukru, 250 ml šľahačkovej smotany. POLEVA: 200 g práškového cukru, 2 PL mlieka, 2 PL maizeny, 60 g masla.

Príprava:

CESTO: Vodu krátko povaríme so štipkou soli a maslom. Hrniec odstavíme a vmiešame múku. Miešame nad miernym ohňom, kým sa cesto neprestane lepiť na dno. Odstavíme a postupne primiešavame vajcia. Nakoniec pridáme prášok do pečiva. Pomocou cukrárenského vrecka striekame na plech venčeky, ktoré pečieme v rúre vyhriatej na 220°C asi 15 minút. Do rúry vložíme aj šálku vody. Počas pečenia rúru neotvárame. Upečené veterníky rozkrojíme a necháme vychladnúť. Potom pomocou cukrárenského vrecka plníme najskôr vanilkovým krémom, potom šľahačkou. Priložíme druhú polovicu venčeka a polejeme polevou.

VANILKOVÝ KRÉM:
Z mlieka a Zlatého klasu uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia ho premiešavame, aby sa nám nevytvorila na vrchu šupka. Maslo rozmiešame s práškovým cukrom do peny a postupne primiešavame vychladnutý puding.

KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA:
kryštálový cukor dáme upáliť do hrnca na svetlý karamel. Do toho vlejeme šľahačku. Necháme na miernom ohni, a stále miešame, kým sa karamel nerozpustí. Necháme vychladnúť a dáme do mrazničky. Potom vyberieme, necháme rozmrznúť a vyšľaháme. Môžeme pridať aj stužovač šľahačky.

POLEVA: Všetky suroviny dáme zohriať a dobre rozmiešame na hladkú kašu. Nevaríme.