Recepty z lístkového cesta
5. 8. 2015
Rýchle domáce lístkové cesto
Postup receptu:
Tuk dáme dopredu asi pol hodinu do mrazničky. Múku preosejeme, osolíme a tuhý tuk nahrubo nastrúhame do múky. Rukou jemne zapracujeme, postupne pridávame mlieko nech sa všetko spojí na cesto, ktoré odložíme na pol hodiny do chladničky.
Postup receptu:
Dva plátky šunky nakrájame na rezančeky a zvyšné pokrájame na malé kúsky. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a vytvoríme zápražku. Zalejeme smotanou a za stáleho miešania privedieme k varu a pridáme kúsky šunky. Zmes musí byť hustá. Dochutíme soľou, korením a vychladíme.
Lístkové cesto rozvaľkáme na plát na pomúčenej doske. Plát rozdelíme po dĺžke na dve časti. Na jednu časť rozložíme šunkovú zmes minimálne 0,5 cm od okraja. Obvod potrieme rozšľahaným vajcom a preložíme druhým plátom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Po 15 minútach potrieme závin zvyšným vajíčkom a posypeme pásikmi šunky. Nakoniec dopekáme 10 minút dozlatista. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.
Postup receptu:
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký plát. Potrieme ho kečupom, posypeme korením na pizzu a uložíme naň plátky slaniny a syra. Potom cesto zvinieme
Vzniknutú roládu krájame na hrubšie kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Postup receptu:
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký plát. Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou nožíka alebo kolieska na pizzu z cesta nakrájame tyčinky..
Tyčinky potrieme rozšľahaným vajíčkom so soľou a posypeme kmínom. Vložíme ich do vyhriatej rúry a upečieme do zlatista.
TIP: Tyčinky môžeme taktiež posypať makom, sezamom alebo orieškami.
Postup receptu:
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát, na ktorý poukladáme plátky šunky. Potom cesto nakrájame na úzke obdĺžniky, ktoré potom zatočíme do vrtulí, osolíme, okoreníme a potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Počas 15 až 20 minút, čo sa budú vrtule piecť môžete chystať ďalšiu várku, pretože po tej prvej sa len zapráši.
Postup receptu:
Potrebujeme 3 pláty cesta.Platy rozvaľkáme na obdĺžniky a necháme asi 10 min. odpočívať.
Platy pečieme asi 10 min,potom ich necháme vychladnúť.
Pripravíme si puding Dr.Oetker,do ktorého sme vmiešali žĺtka a necháme ho vychladnúť.
Ušľaháme šľahačku a vmiešame ju do vychladnutého žĺtkového krému.Plnku rozotrieme na jeden plat položíme naň druhy a ten potrieme marmeládou.
Pripravíme si polevu: zohrejeme džem a zmiešame práškový cukor s vodou.
Na múčnik dáme posledný plat cesta a pokvapkáme cukrovou polevou.
Tvarohový koláč
Pripravíme si všetky ingrediencie.
3 žĺtky, 1 celé vajce vymiešame s cukrom.
Pridáme ostatné ingrediencie, poriadne zmiešame.
Lístkové cesto rozvaľkáme.
Lístkové cesto musí byť trochu väčšie ako plech, aby nám masa nevytiekla.
Zmiešané ingrediencie vylejeme na lístkové cesto,
Pečieme pri teplote 200°C asi 30 minút.
Z šiestich bielkov a 5 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh,
ktorý rovnomerne natrieme na upečený koláč..
a dáme zapiecť do rúry na 5 minút.
Ozdobíme medom.
Dobrú chuť!:)
Postup receptu:
Lístkové cesto si rozprestrieme a nakrájame na obdĺžniky. Pripravíme si orechovú náplň - zmiešame pomleté orechy s práškovým cukrom a prilejeme troška horúceho mlieka, aby nám vznikla hustá masa. Túto orechovú zmes dáme na lístkové cesto a zrolujeme do rožteka. Rožky potom potrieme vajíčkom a dáme piecť na 15 minút do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Upečené rožky posypeme práškovým cukrom.
Postup receptu:
Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.
Čokoládu nalámeme na menšie kusy a roztopíme vo vodnom kúpeli. Keď trochu vychladne pridáme vaječné žĺtky a Floru a dohladka vymiešame. Z vaječných bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešavame do čokolády. Hotový krém necháme aspoň hodinu v chladničke a až potom ním plníme trubičky.
Jadranské rezy
Postup receptu:
-
1.Lístkové cesto prepolíme a rozvaľkáme na 2 pláty veľkosti plechu. Prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie a poprepichujeme vidličkou. V rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme asi 20minút.
-
2.Vaječné žĺtky vyšľaháme s krupicovým cukrom. Z bielkov pripravíme sneh. Obe hmoty potom spojíme a vmiešame hrubú múku s práškom do pečiva a nastrúhanými orechmi. Cesto rozotrieme na vymazaný a vysypaný plech a vložíme do rúry. Pri 180 stupňoch ho pečieme približne 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť na plechu, potom ho z plechu vyklopíme na dosku.
-
3.Z mlieka a múky uvaríme krém a za stáleho miešania ho necháme vychladnúť. Potom od neho zašľaháme Floru Gold vymiešanú s cukrom.
-
4.Jeden diel lístkového cesta potrieme polovicou krému. Navrch položíme orechový korpus. Ten potrieme zvyšným krémom a zakryjeme druhým plátom lístkového cesta.
-
5.Múčnik odložíme do chladničky stuhnúť. Na druhý deň nakrájame.
Postup receptu:
1.Lístkové cesto vyvaľkáme na plát s veľkosťou 30 x 40 cm. Vodou vypláchneme plech a cesto naň prenesieme pomocou valčeka a to tak, že vyvaľkané cesto posypeme múkou, natočíme ho na valček, prenesieme na okraj plechu a pomaly ho rozvinieme z valčeka na celú plochu plechu.2.Vidličkou popicháme cesto, aby sa pri pečení nevytvárali vzduchové bubliny a budeme ho piecť 15 minút v rúre vyhriatej na 200°C. Potom teplotu zmiernime na 180°C a pečieme ďalších 20 minút, aby bolo dobre prepečené a chrumkavé. Keď je upečené necháme ho vychladnúť a prekrojíme.3.Uvaríme si puding z mlieka, pudingových práškov a cukru. Povrch pudingu dobre posypeme cukrom, aby sa nevytvorila koška a necháme ho vychladnúť. Šľahačom ho našľaháme na hladký krém, do ktorého pomaly prišľahávame mäkké maslo.4.Na jednu časť korpusu rozotrieme krém a naň navrstvíme tuhú šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany a vanilkového cukru. Druhý diel umiestníme na šľahačku a dáme na hodinu do chladničky. Vrch nahusto posypeme práškovým cukrom.Postup receptu:
1.Dve tretiny rozmrazeného lístkového cesta rozvaľkáme a položíme ho na plech tak, aby kraje prečnievali. Na cesto rozotrieme jablkovú plnku, poukladáme na ňu piškóty a zalejeme vanilkovým krémom. Navrch dáme zvyšné rozvaľkané cesto a jeho kraje dobre postláčame, aby nevytekal krém. Pečieme vo vyhriatej rúre.2.Plnka: Jablká ošúpeme, postrúhame na hrubom strúhadle, pridáme kryštálový, vanilkový cukor a niekoľko minút dusíme.3.Krém: V 100 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšné mlieko dáme variť s kryštálovým a vanilkovým cukrom a do vriaceho vlejeme puding. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém.Postup receptu:
1.Rozmrazené lístkové cesto si rozdelíme na dve polovice. Každú si rozvaľkáme na pomúčenej doske a uložíme na plech. Aby cesto neboli príliš nafúknuté, popicháme ho vidličkou.2.Potom si z bielkov a zo 150 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. V osobitnej miske si vymiešame Zlatý klas s vodou, zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom. Dáme variť a za stáleho miešanie uvaríme hustý krém. Keď je puding ešte horúci vmiešame do neho vyšľahaný sneh.3.Jednu časť cesta potrieme krémom a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľahanú so stužovačom rozotrieme na krém. Na to položíme druhý plát cesta. Koláč odložíme na pár hodín do chladničky. Nakoniec ho potrieme rozpustenou čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.Šunkové rožteky
Postup receptu:
1.Pláty lístkového cesta rozložíme veľa seba. Plech vyložíme papierom na pečenie2.Na pomúčenej doske alebo medzi 2 listami papiera na pečenie cesto rozvaľkáme na okrúhlu placku, hrubú asi 3-4 mm. Pokrájame ju ako tortu na 8-12 dlhších trojuholníkov.3.Špice jednotlivých trojuholníkov pozdĺžne nakrojíme asi 2 cm smerom do stredu a trochu odtiahneme od seba. Na plnku pokrájame šunku aj nakladanú uhorku na pásiky alebo drobné kúsky a premiešame.4.Na širšiu stranu trojuholníkov poukladáme trochu plnky a z tej istej strany ich zvinieme do tvaru rožtekov. Jemne ich prehneme, rozložíme na plech a dáme do chladu na 20 minút. Rúru predhrejeme na 200°C.5.Smotanu premiešame s 2 lyžicami vody a potrieme rožky. V predhriatej rúre ich pečieme 10-15 minút dozlatista. Necháme ich krátko chladnúť na plechu a podávame vlažné.Rožky so syrom a šunkou
Postup receptu:
-
1.Vyvaľkáme lístkové cesto, ktoré rozdelíme na 8 trojuholníkov. Odrežeme šupku zo zrejúceho syra a nakrájame ho na kocky. Na prúžky nakrájame šunku so šírkou 3 - 4 cm a s dĺžkou 6 - 8 cm. Na každý trojuholník položíme pásik šunky a niekoľko kociek syra.
-
2.Cesto zavinieme od najdlhšej strany smerom k špičke a vytvoríme rožok. Rožky rozložíme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Na záver ich potrieme vyšľahaným vajcom so štipkou soli. Budeme ich piecť pri teplote 190°C.
Orechový závin
Postup receptu:
1.Cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske. Potom ho preložíme na utierku, potrieme marhuľovou
marmeládou a rovnomerne posypeme orechmi zmiešanými s kryštálovým cukrom.2.Pomocou utierky cesto zvinieme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajce rozšľaháme s olejom a potrieme povrch závinu. Popicháme vidličkou a upečieme dozlatista.3.Ešte horúci koláč posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí nakrájame na kúsky a podávame.
-