Choď na obsah Choď na menu
 


Recepty z lístkového cesta

5. 8. 2015

Rýchle domáce lístkové cesto

 

Suroviny:

  • 250 g rastlinný tuk
  • 400 g hladká múka
  • mlieko
  • soľ
 

Postup receptu:

Tuk dáme dopredu asi pol hodinu do mrazničky. Múku preosejeme, osolíme a tuhý tuk nahrubo nastrúhame do múky. Rukou jemne zapracujeme, postupne pridávame mlieko nech sa všetko spojí na cesto, ktoré odložíme na pol hodiny do chladničky.

Pečené lístkové cesto so šunko

 

Suroviny na 1 porcia:

  • 2 PL maslo
  • 1 PL hladká múka
  • 200 ml smotana
  • 150 g šunka
  • 200 g lístkové cesto
  • 1 ks vajce

Postup receptu:

Dva plátky šunky nakrájame na rezančeky a zvyšné pokrájame na malé kúsky. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a vytvoríme zápražku. Zalejeme smotanou a za stáleho miešania privedieme k varu a pridáme kúsky šunky. Zmes musí byť hustá. Dochutíme soľou, korením a vychladíme.
Lístkové cesto rozvaľkáme na plát na pomúčenej doske. Plát rozdelíme po dĺžke na dve časti. Na jednu časť rozložíme šunkovú zmes minimálne 0,5 cm od okraja. Obvod potrieme rozšľahaným vajcom a preložíme druhým plátom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C. Po 15 minútach potrieme závin zvyšným vajíčkom a posypeme pásikmi šunky. Nakoniec dopekáme 10 minút dozlatista. Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.

Pizzové slimáky

 

Suroviny na 6 porcií:

  • 1 balíček lístkové cesto
  • 1 ks vajce na potretie
  • 4 PL kečup
  • 250 g slanina
  • 250 g tvrdý syr
  • 1 štipka korenie na pizzu

Postup receptu:

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký plát. Potrieme ho kečupom, posypeme korením na pizzu a uložíme naň plátky slaniny a syra. Potom cesto zvinieme
Vzniknutú roládu krájame na hrubšie kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Tyčinky z lístkového cesta

 

Suroviny na 6 porcií:

  • 1 balíček lístkové cesto
  • 1 ks vajce
  • 2 PL kmín
  • 1 štipka soľ

Postup receptu:

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký plát. Prenesieme ho na plech vyložený papierom na pečenie a pomocou nožíka alebo kolieska na pizzu z cesta nakrájame tyčinky..
Tyčinky potrieme rozšľahaným vajíčkom so soľou a posypeme kmínom. Vložíme ich do vyhriatej rúry a upečieme do zlatista.
TIP: Tyčinky môžeme taktiež posypať makom, sezamom alebo orieškami.

Šunkové vrtule

 

Suroviny na 21 porcií:

  • 1 balíček lístkové cesto
  • 4 balíčky krájaná šunka
  • 1 ks vajíčko na potretie
  • podľa chuti rasca
  • podľa chuti korenie
  • podľa chuti soľ

Postup receptu:

Lístkové cesto vyvaľkáme na tenký plát, na ktorý poukladáme plátky šunky. Potom cesto nakrájame na úzke obdĺžniky, ktoré potom zatočíme do vrtulí, osolíme, okoreníme a potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Počas 15 až 20 minút, čo sa budú vrtule piecť môžete chystať ďalšiu várku, pretože po tej prvej sa len zapráši.

Pudingové rezy z lístkového cesta

 

Suroviny:

CESTO:        3 ks lístkové cesto

PLNKA:         2 dl hustý vanilkový puding DR Oetker , 2 ks žĺtok, 1 dl šľahačková smotana  

                     1 dl marmeláda

Poleva:         1 PL džem z červených ríbezlí, 1 dl práškový cukor, 1 PL voda

Postup receptu:

Potrebujeme 3 pláty cesta.Platy rozvaľkáme na obdĺžniky a necháme asi 10 min. odpočívať.
Platy pečieme asi 10 min,potom ich necháme vychladnúť.
Pripravíme si puding Dr.Oetker,do ktorého sme vmiešali žĺtka a necháme ho vychladnúť.
Ušľaháme šľahačku a vmiešame ju do vychladnutého žĺtkového krému.Plnku rozotrieme na jeden plat položíme naň druhy a ten potrieme marmeládou.
Pripravíme si polevu: zohrejeme džem a zmiešame práškový cukor s vodou.
Na múčnik dáme posledný plat cesta a pokvapkáme cukrovou polevou.

Tvarohový koláč

 

Suroviny:

  • 1 balíček lístkové cesto
  • 15 dkg kryštálový cukor
  • 1,5 balíček Zlatý klas
  • 500 g hrudkovitý tvaroh
  • 0,4 litrov mlieko
  • 1 dl olej
  • 3 ks žĺtok
  • 1 ks vajce
  • 6 ks bielok
  • 5 PL kryštálový cukor
Postup receptu:
Pripravíme si všetky ingrediencie.
3 žĺtky, 1 celé vajce vymiešame s cukrom.
Pridáme ostatné ingrediencie, poriadne zmiešame.
Lístkové cesto rozvaľkáme.
Lístkové cesto musí byť trochu väčšie ako plech, aby nám masa nevytiekla.
Zmiešané ingrediencie vylejeme na lístkové cesto,
Pečieme pri teplote 200°C asi 30 minút.
Z šiestich bielkov a 5 PL cukru vyšľaháme tuhý sneh,
ktorý rovnomerne natrieme na upečený koláč..
a dáme zapiecť do rúry na 5 minút.
Ozdobíme medom.
Dobrú chuť!:)
 

Orechové rožky

 

Suroviny na 4 porcie:

  • 1 ks lístkové cesto
  • 1 pohár mleté vlašské orechy
  • 2 PL práškový cukor
  • 2 PL horúce mlieko
  • 1 ks malé vajce
  • práškový cukor na posypanie

Postup receptu:

Lístkové cesto si rozprestrieme a nakrájame na obdĺžniky. Pripravíme si orechovú náplň - zmiešame pomleté orechy s práškovým cukrom a prilejeme troška horúceho mlieka, aby nám vznikla hustá masa. Túto orechovú zmes dáme na lístkové cesto a zrolujeme do rožteka. Rožky potom potrieme vajíčkom a dáme piecť na 15 minút do rozohriatej rúry na 180 stupňov. Upečené rožky posypeme práškovým cukrom.

Trubičky s francúzskym krémom

 

Suroviny na 15 porcií:

CESTO  :1 ks lístkové cesto ,1 ks vaječný žĺtok

PLNKA:    270 g horká čokoláda, 7 ks vajce, 80 g Flora Gold

Postup receptu:

Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3mm a pomocou noža rozkrájame na cca 15 rovnako širokých pásov. Kovové formičky na trubičky namastíme olejom a navíjame pásiky cesta tak, aby sa čiastočne prekrývali. Takto navinuté formičky naukladáme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Natrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri teplote 200° C do zlatohneda. Po upečení necháme trubičky trošku vychladnúť a až tak ich stiahneme z formičiek.
Čokoládu nalámeme na menšie kusy a roztopíme vo vodnom kúpeli. Keď trochu vychladne pridáme vaječné žĺtky a Floru a dohladka vymiešame. Z vaječných bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešavame do čokolády. Hotový krém necháme aspoň hodinu v chladničke a až potom ním plníme trubičky.

Jadranské rezy

 

Suroviny na 10 porcií:

  • 500 g lístkové cesto
  • 5 ks vajce
  • 180 g krupicový cukor
  • 4 PL hrubá múka
  • 1/2 balíčkov prášok do pečiva
  • 80 g vlašské orechy
  • trochu Flory Gold na vymastenie plechu
  • trochu hrubej múky na plech

Krém:

  • 500 ml mlieko
  • 5 PL hrubá múka
  • 300 g Flora Gold
  • 100 g krupicový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor

Postup receptu:

  • 1.
    Lístkové cesto prepolíme a rozvaľkáme na 2 pláty veľkosti plechu. Prenesieme na plechy vyložené papierom na pečenie a poprepichujeme vidličkou. V rúre vyhriatej na 200 stupňov pečieme asi 20minút.
  • 2.
    Vaječné žĺtky vyšľaháme s krupicovým cukrom. Z bielkov pripravíme sneh. Obe hmoty potom spojíme a vmiešame hrubú múku s práškom do pečiva a nastrúhanými orechmi. Cesto rozotrieme na vymazaný a vysypaný plech a vložíme do rúry. Pri 180 stupňoch ho pečieme približne 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť na plechu, potom ho z plechu vyklopíme na dosku.
  • 3.
    Z mlieka a múky uvaríme krém a za stáleho miešania ho necháme vychladnúť. Potom od neho zašľaháme Floru Gold vymiešanú s cukrom.
  • 4.
    Jeden diel lístkového cesta potrieme polovicou krému. Navrch položíme orechový korpus. Ten potrieme zvyšným krémom a zakryjeme druhým plátom lístkového cesta.
  • 5.
    Múčnik odložíme do chladničky stuhnúť. Na druhý deň nakrájame.

    Krémeš

     

    Suroviny:

    • 500 g lístkové cesto
    • 250 ml smotana na šľahanie
    • 1 balíček vanilkový cukor

    Krém:

    • 200 g maslo
    • 120 g krupicový cukor
    • 500 ml mlieko
    • 2 balíčky vanilkový puding
    • práškový cukor na posypanie

    Postup receptu:

    1.
    Lístkové cesto vyvaľkáme na plát s veľkosťou 30 x 40 cm. Vodou vypláchneme plech a cesto naň prenesieme pomocou valčeka a to tak, že vyvaľkané cesto posypeme múkou, natočíme ho na valček, prenesieme na okraj plechu a pomaly ho rozvinieme z valčeka na celú plochu plechu.
    2.
    Vidličkou popicháme cesto, aby sa pri pečení nevytvárali vzduchové bubliny a budeme ho piecť 15 minút v rúre vyhriatej na 200°C. Potom teplotu zmiernime na 180°C a pečieme ďalších 20 minút, aby bolo dobre prepečené a chrumkavé. Keď je upečené necháme ho vychladnúť a prekrojíme.
    3.
    Uvaríme si puding z mlieka, pudingových práškov a cukru. Povrch pudingu dobre posypeme cukrom, aby sa nevytvorila koška a necháme ho vychladnúť. Šľahačom ho našľaháme na hladký krém, do ktorého pomaly prišľahávame mäkké maslo.
    4.
    Na jednu časť korpusu rozotrieme krém a naň navrstvíme tuhú šľahačku, ktorú sme si vyšľahali zo smotany a vanilkového cukru. Druhý diel umiestníme na šľahačku a dáme na hodinu do chladničky. Vrch nahusto posypeme práškovým cukrom.

    Jablkový krémeš

     

    Suroviny na 4 porcie:

    • 1 balíček lístkové cesto
    • 200 g detské piškóty

    Plnka:

    • 1 kg jablko
    • 100 g kryštálový cukor
    • 1 balíček vanilkový cukor

    Krém:

    • 500 ml mlieko
    • 40 g pudingový prášok
    • 50 g kryštálový cukor
    • 1 balíček vanilkový cukor

    Postup receptu:

    1.
    Dve tretiny rozmrazeného lístkového cesta rozvaľkáme a položíme ho na plech tak, aby kraje prečnievali. Na cesto rozotrieme jablkovú plnku, poukladáme na ňu piškóty a zalejeme vanilkovým krémom. Navrch dáme zvyšné rozvaľkané cesto a jeho kraje dobre postláčame, aby nevytekal krém. Pečieme vo vyhriatej rúre.
    2.
    Plnka: Jablká ošúpeme, postrúhame na hrubom strúhadle, pridáme kryštálový, vanilkový cukor a niekoľko minút dusíme.
    3.
    Krém: V 100 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok. Zvyšné mlieko dáme variť s kryštálovým a vanilkovým cukrom a do vriaceho vlejeme puding. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém.

    Parížsky krémeš

    Suroviny:

    • 500 g lístkové cesto
    • 10 ks vaječný bielok
    • 1 liter voda
    • 180 g krupicový cukor
    • 3 balíčky vanilkový cukor
    • 4 balíčky puding zlatý klas
    • 400 ml smotana na šľahanie
    • 2 ks stužovač šľahačky
    • 150 g rozpustená čokoládová poleva

    Postup receptu:

    1.
    Rozmrazené lístkové cesto si rozdelíme na dve polovice. Každú si rozvaľkáme na pomúčenej doske a uložíme na plech. Aby cesto neboli príliš nafúknuté, popicháme ho vidličkou.
    2.
    Potom si z bielkov a zo 150 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. V osobitnej miske si vymiešame Zlatý klas s vodou, zvyšným cukrom a vanilkovým cukrom. Dáme variť a za stáleho miešanie uvaríme hustý krém. Keď je puding ešte horúci vmiešame do neho vyšľahaný sneh.
    3.
    Jednu časť cesta potrieme krémom a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľahanú so stužovačom rozotrieme na krém. Na to položíme druhý plát cesta. Koláč odložíme na pár hodín do chladničky. Nakoniec ho potrieme rozpustenou čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

    Šunkové rožteky

     

    Suroviny na 3 porcie:

    • 300 g lístkové cesto
    • trochu múka na posypanie

    Plnka:

    • 50 g šunka
    • 50 g varená šunka
    • 1 ks kyslá uhorka

    Na potretie:

    • 2 PL šľahačková smotana

    Postup receptu:

    1.
    Pláty lístkového cesta rozložíme veľa seba. Plech vyložíme papierom na pečenie
    2.
    Na pomúčenej doske alebo medzi 2 listami papiera na pečenie cesto rozvaľkáme na okrúhlu placku, hrubú asi 3-4 mm. Pokrájame ju ako tortu na 8-12 dlhších trojuholníkov.
    3.
    Špice jednotlivých trojuholníkov pozdĺžne nakrojíme asi 2 cm smerom do stredu a trochu odtiahneme od seba. Na plnku pokrájame šunku aj nakladanú uhorku na pásiky alebo drobné kúsky a premiešame.
    4.
    Na širšiu stranu trojuholníkov poukladáme trochu plnky a z tej istej strany ich zvinieme do tvaru rožtekov. Jemne ich prehneme, rozložíme na plech a dáme do chladu na 20 minút. Rúru predhrejeme na 200°C.
    5.
    Smotanu premiešame s 2 lyžicami vody a potrieme rožky. V predhriatej rúre ich pečieme 10-15 minút dozlatista. Necháme ich krátko chladnúť na plechu a podávame vlažné.

    Rožky so syrom a šunkou

    Suroviny na 8 porcií:

    • 120 g zrejúci syr
    • 2 dusená šunka
    • 1 ks vaječný žĺtok
    • 1 balíček lístkové cesto
    • soľ

    Postup receptu:

    • 1.
      Vyvaľkáme lístkové cesto, ktoré rozdelíme na 8 trojuholníkov. Odrežeme šupku zo zrejúceho syra a nakrájame ho na kocky. Na prúžky nakrájame šunku so šírkou 3 - 4 cm a s dĺžkou 6 - 8 cm. Na každý trojuholník položíme pásik šunky a niekoľko kociek syra.
    • 2.
      Cesto zavinieme od najdlhšej strany smerom k špičke a vytvoríme rožok. Rožky rozložíme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Na záver ich potrieme vyšľahaným vajcom so štipkou soli. Budeme ich piecť pri teplote 190°C.

      Orechový závin

      Suroviny:

      • 1 balíček lístkové cesto
      • 250 g mleté vlašské orechy
      • 250 g kryštálový cukor
      • 200 ml marhuľový džem
      • 1 ks vajce
      • práškový cukor
      • 2 KL olej
      • múka na vysypanie formy

      Postup receptu:

      1.
      Cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske. Potom ho preložíme na utierku, potrieme marhuľovou
      marmeládou a rovnomerne posypeme orechmi zmiešanými s kryštálovým cukrom.
      2.
      Pomocou utierky cesto zvinieme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vajce rozšľaháme s olejom a potrieme povrch závinu. Popicháme vidličkou a upečieme dozlatista.
      3.
      Ešte horúci koláč posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí nakrájame na kúsky a podávame.