Choď na obsah Choď na menu
 


Tiramisu

20. 7. 2015

Ingrediencie:
1/2 l uvarenej vychladnutej kávy, 2 dcl mandľového likéru Amareto, 2 balíčky detských piškót (môžu byť aj podlhovasté), 4 vajíčka, 150 g práškového cukru, 2 bal.vanilín.cukru, 2 Mascarpone (1 Mascarpone a 1 smotanové nátierkové maslo), 1 šľahačka + stužovač, 1 želatína (prášková), kakao na poprášenie.

Príprava:

Uvaríme si asi 1/2 l kávy (granulovanej). Do vychladnutej kávy vlejeme likér. (Neskôr budeme v tom močiť piškóty).
Plnka: Žĺtky vyšľaháme do penista s cukrom. Pridáme Mascarpone (príp. nátierkové maslo) a práškovú želatínu (na stuhnutie hmoty).
V extra nádobe si vyšľaháme šľahačku a z bielkov veľmi pevný sneh, ktorý docielime tým, že k bielkam prídáme asi 1-2 PL práškového cukru). Všetko spolu zľahka premiešame (nie mixérom!) a plnka je hotová!
Do tortovej formy poukladáme namočené piškóty (Pozor!!! piškóty nemôžu byť rozmočené, lebo aj plnka pustí ešte šťavu - len ich na pol sekundy ponoríme do kávy a hneď vyberieme!).
Na vrstvu piškót vylejeme asi polovicu plnky, ktorú pekne uhladíme. Nasleduje vrstva piškótov a znovu plnka. Ukončiť to môžeme tiež piškótami, ktoré posypeme grankom :-) alebo kakaom.
S radosťou ju prekryjeme potravinárskou fóliou alebo alobalom (aby nám pri pohľade na ňu netiekli slinky :-)) a vložíme do chladničky - najlepšie počas noci, aby poriadnu vytuhla.