Choď na obsah Choď na menu
 


Tradičná ťahaná štrúdľa s makom a višňami

21. 7. 2015

Potrebujeme:

  • 125 g hladkej múky + trochu na pomúčenie plachty
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 ml vlažnej vody
  • štipka soli (asi pol lyžičky)
  • 4 lyžice oleja + trochu na potretie vrecka a štrúdle

Na plnku:

  • 1 väčšia miska pomletého maku podľa chuti (modrý, biely)
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • 1 väčšia miska nastrúhaných jabĺk
  • 1 menšia miska odkôstkovaných zaváraných višní

Postup:

1.Pripravíme cesto: Všetky ingrediencie na cesto prstami v miske zľahka rozmiešame. Hnetieme dovtedy, kým nevznikne vláčna hmota, ktorá sa nelepí na prsty ani na steny misky. Ak treba, prisypeme ešte trocha hladkej múky a premiesime. Prsty si môžeme trocha „omočiť“ v múke. Cesto veľmi zľahka premiesime, aby vznikol bochník.

 2.Cesto vložíme do mikroténového vrecúška, ktorý zvnútra potrieme trochou oleja, aby sa neprilepilo.

3.Cesto vo vrecúčku necháme ho hodinu postáť, kým sa lepok v múke trocha „neupokojí“. Medzitým si prichystáme do misiek suroviny na plnku – mak zmiešaný s cukrom, jablká a odkvapkané višne.                                                                                                            4.Na obdĺžnikový stôl rozprestrieme čistý biely obrus a na rohoch ho trocha pomúčime. Odpočinuté cesto vyberieme opatrne z vrecka a už ho nehnetieme! Na stole ho prstami zľahka upravíme do tvaru menšieho obdĺžnika a mierne pomúčime. 5.Cesto zospodu jemne chytíme, pomáhame si prstami a chrbtami dlaní a pomaly, trpezlivo ho naťahujeme, akoby sme ho odspodu hladili. S oddýchnutým cestom by sa malo dobre pracovať, lepok spôsobuje jeho ťažnosť. 6.Sčasti natiahnuté cesto zachytíme za roh stola a naťahujeme ďalej do zvyšných strán. Ak sa náhodou na ceste urobí dierka, stačí ho jemne nadvihnúť a „prelepiť“. Cesto pri naťahovaní jemne chytáme za hrubé konce a pokračujeme dovtedy, kým ho nenatiahneme na celý stôl ako prevísajúcu plachtu.7.Celú plochu cesta, pokiaľ možno čo najrýchlejšie, posypeme mletým makom s cukrom. Polovicu cesta môžeme posypať napríklad bielym makom alebo tvarohom. Na rozsypaný mak dáme nastrúhané jablká, ktoré dodajú štrúdli šťavnatosť. Do stredu nasypeme višne. 8.Cesto, ktoré prevísa zo stola, odtrhneme, odrežeme alebo odstrihneme. Môžeme ho dať znova odležať do vrecka a pripraviť z neho ďalšiu štrúdľu. 9.Pomocou obrusu, ktorý držíme pevne z oboch strán v rukách, štrúdľu zvinieme. Konce zľahka zatlačíme a prenesieme na plech, štrúdľu môžeme ohnúť do tvaru podkovy alebo ju prekrojíme na polovicu podľa dĺžky plechu. Plech vystelieme papierom na pečenie a z ďalšieho kusa papiera si pripravíme pomôcku na prenášanie. Papier pozdĺžne zložíme na trikrát. Štrúdľu pomocou obrusu pretočíme na pripravený zložený papier a prenesieme na plech. Potom štrúdľu znova pretočíme, aby sme odstránili podložku. Podobne pokračujeme s druhou polovicou štrúdle. 10.Rúru vyhrejeme na 190 až 200 °C. Na plechu štrúdľu potrieme olejom.11.Štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 8-10 minút dozlatista. Po upečení štrúdľu necháme chvíľu odstáť, aby sa vydýchala, a ostrým nožom nakrájame.

Pozrite si naše video s prípravy tradičnej ťahanej štrúdle:

Alebo netradičný spôsob